Saat: 09:48

Birçok sosyal medya hesabının mim olarak kullandığı 'başka bir kadının arkasından bakan erkek arkadaş' resmi cinsiyetçi bulundu.
İnternetin en popüler mimlerinden biri olan 'başka bir kadının arkasından bakan erkek arkadaş' resmi İsveç reklam kurulu tarafından cinsiyetçi bulundu.
İnternetin en popüler mimlerinden biri İsveç reklam kurulu tarafından cinsiyetçi bulundu. İsveçli bir internet şirketi Bahnhof, ‘dikkati dağılmış erkek arkadaş’ olarak da bilinen ve son dönemde bir çok farklı şekilde karşımıza çıkan bir görseli, internet üzerinden yayımladığı bir reklamda kullandı.
Görselde, sevgilisiyle gezen bir erkek, yanlarından geçen kırmızı elbiseli bir kadının arkasından hayranlıkla bakıyor. Bu sırada kız arkadaşı adama şok olmuş bir ifadeyle bakıyor. Bu görsel internette genellikle bir kişinin, elindeki şeyden vazgeçip başka bir şeye ilgi duyduğu durumları esprili biçimde anlatmak için kullanılıyor.İsveç Reklam Kurulu ise bu görselin hem kadınlara hem de erkeklere yönelik cinsiyetçilik içerdiğini düşünüyor ve reklamlarda kullanılmasını uygun bulmuyor.
Bahnhof yayımladığı reklamında görselde erkek karakterin üzerine ‘Sen’, kırmızılı kadının üzerine ‘Bahnhof’ erkeğin kız arkadaşının üzerine de ‘şu anki işverenin’ yazdı. Görselin altındaki yazıda ise “Yeni bir iş mi arıyorsun? Biz de şu anda satış elemanı, operasyon mühendisi ve web tasarımcısı arıyoruz. Ücretsiz hizmetler sayfamızı buradan görebilirsin.” ifadesi yer alıyordu.
Kadını metalaştırıyor, erkeği saygısız gösteriyor
Reklam kurulundan yapılan açıklamada bu mimde erkeğin hayran bakışları ile kadının metalaştırıldığı; erkeklerin de kadınlara değer vermeyen ve onları kolayca değiştirilebilirmiş gibi gören bir şekilde temsil edildiği için erkeklere yönelik de bir cinsiyetçilik bulunduğu belirtildi.
İsveç’te reklam endüstrisi kendi kendini yönetiyor bu yüzden kurumun aldığı kararın direkt olarak bir yaptırımı olmayacak. Ancak gelecekte reklamlarda mim kullanmak isteyen reklamcılar iki kere düşünmek isteyebilir. Aslında reklamlarda gereksizce kullanılan mimleri düşününce bu durum çok da kötü olmayabilir. Türkiye’nin Euro 2024 adaylığı videosunda sırf mim olduğu için Nusret Gökçe’ye (namıdiğer Salt Bae) yer vermesi, bu durumun en son örneği.
Mimlerin amacı anlaşılmıyor
Öte yandan karar, insanların hala mimlerin altında yatan konsepti anlamakta güçlük çektiğini gösteriyor. Mimler, mevcut bir görsele yeni bir anlam katarak insanları eğlendirmek amacıyla oluşturuluyor. Bu reklamda da dikkati dağılmış erkek arkadaş mimi alınıp, tamamen alakasız başka bir konuda kullanılmış.
Barselonalı fotoğrafçı Antonio Guillem tarafından çekilen ve ‘Başka Bir Kadına Bakan Adam’ başlığıyla stok fotoğraf olarak yayımlanan bu görsel Nisan ayında yapılan bir oylamada yılın mimi seçildi. Şimdi, Twitter kullanıcıları aynı görseli İsveçli kurumun kararıyla dalga geçmek için kullanıyor. Ama bu kullanımın da sonu gelebilir zira Avrupa Birliği internette mim kullanımını ortadan kaldırabilecek kararlara imza atmaya hazırlanıyor.
Kaynak: Dünya Halleri