Türkiye'nin kadın girişimcileri ödüllendirildi

Medyaloji.net » medya » Türkiye'nin kadın girişimcileri ödüllendirildi
Türkiye'nin kadın girişimcileri ödüllendirildi

Garanti BBVA, KAGİDER ve Ekonomist işbirliğiyle bu yıl 18'incisi düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda beş kategoride başarılı kadın girişimciler ödüllerini aldı.

Kadın girişimciler için güçlü bir motivasyon kaynağı olan Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, 2007 yılından bu yana 48 binin üzerinde kadın girişimcinin başvurusuna ev sahipliği yaptı. Yarışma, sadece kazanan girişimcileri ödüllendirmekle kalmıyor, aynı zamanda kadın girişimciliğini güçlendiren ekosistemlerin oluşmasına da katkı sağlıyor.

Bu yıl, Türkiye’nin Kadın Girişimcisi ödülünü Arksigner Kurucusu Özlem Kahramaner kazandı. Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi ödülü Gaia Oliva Kurucusu Tuba Toprakçı Yılmaz’a, Teknolojide Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi ödülü Shipsider Denizcilik Kurucusu Ayşe Aslı Başak’a verildi. Kadın Sosyal Etki Girişimcisi ödülünü Studio Potato Kurucuları Alev Ertem ve Cansu Ertem Paoletti, Kadın Kooperatifi ödülünü ise Aynur Çeşmeliler kazandı. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi 250 bin TL, diğer kategori birincileriyse 200 bin TL’nin sahibi olurken; her biri Ekonomist, Capital ve Elele dergilerinin bir yıllık aboneliği ile bir yıl ücretsiz KAGİDER üyeliği kazandı.

 

aranti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, kadınların sadece iş dünyasında var olmalarını değil, aynı zamanda fark yaratmalarını sağlamak için hayata geçirildi. Bugüne kadar yarışmamız sayesinde çok sayıda kadın girişimcinin hikâyelerini duyurmasına ve işlerini büyütmesine destek olduk. Kazanan kadın girişimcilerimiz, teknoloji, sürdürülebilirlik ve sosyal etki gibi alanlarda dönüşüm yaratan liderler haline geliyor. Biz de bu dönüşüme katkı sağlamak amacıyla ödül kategorilerimizi genişlettik. Anadolu’daki kadın girişimcileri daha fazla kapsamak için ‘Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’ kategorisini ekledik. Teknoloji alanında yenilikçi çözümler geliştiren kadınları desteklemek amacıyla ‘Teknolojide Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi’ kategorisini oluşturduk. Toplumsal faydayı odağına alan iş modellerinin artışı bizi ‘Kadın Sosyal Etki Girişimcisi’ kategorisini eklemeye yöneltti. Kadınların bir araya gelerek ekonomik güçlerini artırmaları ve iş hayatında daha görünür olmaları adına ‘Kadın Kooperatifi’ kategorisini yarışmamıza dahil ettik” dedi.

Dijital güvenlik alanında yenilikçi adım

Yarışmada Türkiye’nin Kadın Girişimcisi seçilen Özlem Kahramaner, dijital güvenlik alanında yenilikçi çözümler geliştiren bir girişimci olarak öne çıkıyor. Kurucusu olduğu Arksigner, kimlik doğrulama, e-imza ve uzaktan müşteri edinimi gibi alanlarda güvenliği sağlamak amacıyla yenilikçi teknolojiler geliştiriyor.

Dijital güvenlik unsurunun yeni dünyada giderek daha kritik bir alan haline geldiğini vurgulayan Kahramaner, “Arksigner olarak, kimlik doğrulama ve e-imza çözümlerimizle kullanıcı deneyimini kolaylaştırırken aynı zamanda güvenlik standartlarını artırıyoruz. Teknolojinin çevre dostu olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, karbon ayak izimizi azaltan, enerji tasarrufu sağlayan yazılım ve donanımlar geliştirerek sürdürülebilir bir teknoloji anlayışı benimsiyoruz” dedi.

Özlem Kahramaner, “Uluslararası pazarlarda büyüme stratejimiz doğrultusunda, Azerbaycan, Avusturya ve Afrika ülkelerinde güçlü bir varlık oluşturduk ve bu genişlemeyi sürdürmeyi hedefliyoruz. 2024 yılında, Siber Güvenlik Kümelenmesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sayesinde 2 bin 500 genç kadının bu sektörde istihdam edilmesine destek sağladık. Kadınların teknoloji ve siber güvenlik alanında daha fazla yer alması gerektiğine inanıyor, onların bu alandaki potansiyelini desteklemek için projelerimizi genişletiyoruz” diyerek hedeflerini paylaştı.

Küresel başarı hikâyelerine ilham verdi
Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması, geçmişte birçok başarılı girişimcinin yolunu açtı. 2017’de yarışmayı kazanan Hande Çilingir, Türkiye’nin ilk yazılım unicorn’u Insider’ın kurucu ortağı olarak küresel çapta büyük başarı elde etti. Ayla Müstecaplıoğlu, Türkiye’nin ilk premium bebek bakım ve beslenme markası Mamajoo’yu kurarak sektörde öncü hale geldi. Aysun Aktaş Akdoğan’ın kurduğu ACS Enerji, İzmir’de güneş paneli üretimi yaparak sürdürülebilir enerji alanında önemli bir yer edindi.

Ayrıca, kömüre alternatif doğa dostu ısınma sağlayan pelet yakıtı üreten Ayşegül Abacı, çevre dostu çözümleriyle fark yarattı. Yarışma, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu tarafından “İyi Uygulama Örneği” olarak gösterildi.

Başvuru koşulları ve süreci
Yarışmaya, hakim ortağı veya sahibi kadın olan, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm işletme sahibi kadın girişimciler başvurabiliyor. Resmi KOBİ statüsündeki işletmeler yarışmaya katılabilirken, daha önce başvurmuş olan girişimciler de yeniden başvuru yapabiliyor.

Başvurular, risk alma cesareti, müşteri ilişkileri, pazarlama stratejileri, finansal sürdürülebilirlik, yerel ekonomiye katkı ve çevreye duyarlılık gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Kadın girişimciler, garantibbvakadingirisimci.com üzerinden yarışmaya başvurabiliyor.

YORUMLAR