Reklamverenlerin pedofili tepkisine YouTube’dan yanıt

Medyaloji.net » youtube » Reklamverenlerin pedofili tepkisine YouTube’dan yanıt
Reklamverenlerin pedofili tepkisine YouTube’dan yanıt

YouTube, reklamverenlerin platformdaki yasadışı aktiviteler konusundaki endişelerini giderme uğraşında.

 Geçtiğimiz günlerde Matt Watson adlı bir blogger’ın, YouTube’daki bazı pedofillerin yorumlar üzerinden etkileşime geçtiklerini ve paylaşımlarda bulunduklarını ortaya çıkarması üzerine YouTube, son yıllardaki ikinci reklamveren kriziyle karşılaşmıştı.

Disney, Nestlé ve Fortnite’ın yapımcısı Epic Games’in platformdaki reklamlarını durdurma kararı almalarının ardından, platformu boykot eden reklamverenler kervanına dün AT&T de katıldı ve “Google, markamızı her türden saldırgan içerikten koruyabilir hale gelene kadar YouTube’dan tüm reklamlarımızı çekiyoruz” açıklamasında bulundu. Benzer bir hamle Hasbro‘dan da geldi ve platformdaki reklamların durdurulduğunu açıkladı.

Reklamverenlerin tepkileriyle karşılaşması üzerine YouTube düğmeye bastı ve önde gelen pazarlama ve reklam profesyonelleriyle bir araya geldi. Platform, Madison Avenue’ye de bir açıklama yollayarak, durumu düzeltmek adına çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bazı marka ve Madison Avenue ajansları liderlerinin açıklamalarına göre, YouTube bu hafta çarşamba günü bir konferans çağrısıyla duruma açıklık getirdi ve sorumluluğu üstlenerek, duruma müdahale edecekleri vaadinde bulundu.

YouTube ilk büyük reklam kriziyle 2017 yılında karşılaşmıştı. O dönemde Starbucks, Dish, AT&T, Pepsi, GM, Verizon, Johnson & Johnson ve Walmart gibi birçok marka, reklamlarının ırkçı ve radikal içeriklerde gösterilmesine tepki göstererek, platformdaki reklam faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. O günlerde reklamların hangi içeriklerle gösterildiğinin takibini sağlayan mekanizmalar geliştirilmiş ve reklamverenler de platformda tekrar boy göstermeye başlamıştı.

Öte yandan perşembe günü düzenlenen toplantıda bazı yetkililer, YouTube’un reklamların gösterilmesinden önce tüm videoları denetleyecek bir sistemin uygulanmasına dair soruları geçiştirdiğini ve Google‘ın, içişlerinin mahremiyetini korumak adına da söz konusu denetleme sistemine izin vermeyeceğine inandıklarını dile getirdi. YouTube ise platformu üçüncü partilere açmadan önce kullanıcı mahremiyetini gözetmek zorunda olduğunu savunuyor.

YouTube cephesinden dün yapılan açıklamada, son gelişmeler üzerine on milyonlarca videoda yorumların devre dışı bırakıldığı, 400 kadar kanalın kapatıldığı ve yasadışı faaliyetlerin araştırılması konusunda yetkililerle beraber hareket edildiği belirtildi.

YORUMLAR