Saat: 11:29
Facebook, görme engellilere özel fotoğrafları tanımlamak için uzun zamandır AI kullanıyor.
Facebook, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarında paylaşılan en yaygın içerik türlerinden biri fotoğraflar. Çoğu sosyal medya kullanıcısı bir resme bakıp neyi temsil ettiğini görebilirken, kör veya görme engelli kişiler için bu o kadar kolay olmuyor. Facebook, ekran okuyucularının, kör veya görme engelli kullanıcıların Facebook akışındaki görüntüleri anlamasına olanak tanıyan sentetik bir ses kullanarak bu görüntülerin içeriğini tanımlayabileceğini söylüyor.
Bununla birlikte, birçok fotoğraf alternatif metin olmadan yayınlanıyor. Bu da Facebook’un 2016’da otomatik alternatif metin (AAT) kullanımına yol açmıştı. Bu teknik, görme engelli kullanıcılar için nesne tanıma sistemi kullanıyor. Facebook, 2016’dan beri AAT’yi iyileştirmek için çalışıyor ve yakın zamanda teknolojinin yeni neslini tanıttı. Sistem, insanların karede nerede olduğunu ve karedeki kişi sayısını tanıyabilecek.
Normalde bir fotoğrafın içeriğinin basit bir özetini alırken, nesnelerin konumunu, boyutunu ve doğasını ana hatlarıyla belirten ayrıntılı bir açıklama seçeneği özelliği ekleniyor. AAT şimdi “Açık havada, Eğik Pisa Kulesi’nde iki kişinin selfie’si olabilir” gibi açıklamalar verecek. Facebook, gelişmelerin görme engelli kullanıcıların fotoğraflarda neler olduğunu daha iyi anlamarına yardımcı olduğunu söylüyor. Geliştirilmiş AAT, 1200’den fazla kavramı güvenilir bir şekilde tanıyabilecek.