2018 yılı ilk üç çeyrekte konkordato ilan eden şirketler kimler?

Medyaloji.net » iş dünyası » 2018 yılı ilk üç çeyrekte konkordato ilan eden şirketler kimler?
2018 yılı ilk üç çeyrekte konkordato ilan eden şirketler kimler?

Özellikle son dönemde artan konkordato taleplerinin nedenleri neler?

 İnşaattan makineye, gıdadan turizme ve daha birçok sektörde büyük küçük şirketler konkordato talebinde bulunuyor. Bu firmalar arasında en çok dikkatleri üzerine toplayan şirketler ise kamu ihalelerinde taşeron olarak yer alan firmalar oldu...

2004 senesinden bu yana, geçerli olan mevcut iflas erteleme sistemi yürürlükten kaldırılarak, ‘Kurtarma Anlaşması Kurumu’ getirildi. Mali durumu zorda olan firmalar, borçlarını yapılandırmak adına ek süre talebinde bulunmak için konkordatoya başvuruyor.

Özellikle son günlerde haberlerde sıklıkla duymaya ve görmeye başladığımız “O şirket de konkordato ilan etti, iflas ertelemek istedi, çalışanlar alacaklarını alamıyor” haberlerinin temelinde şu neden yatıyor: Alacaklılarına ödeme güçlüğü çeken firmaların, borçluların icra takibi baskılarından kurtulabilmek için zaman istemelerine yönelik iflas erteleme kararı almaları yasaklanınca, bu firmalar bu sefer de İcra İflas Yasası’nın 285. – 309. maddeleri arasında düzenlenen konkordatoya başvurdular.

2018 yılında konkordato ilan eden firmalar hakkında detaylı bilgi ve konkordato ilan etme nedenlerini sizler için derledik…

Mendo / Menpa Mağazacılık

Hotiç

Keskinoğlu

Remoil

Makro Market

Dizayn Boru

Aker İnşaat

Euronet Car Rental

Om-Ar Tekstil İnşaat

Nalpaş Gıda

Yeşil Kundura

Beta Ayakkabı

Ankara İnşaat Ticaret

Eminiş Ambalaj

Kaşıbeyaz

Mendo İç Giyim Konkordato
Tekstil sektöründe 40 yılı aşkın tecrübeye sahip, Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı ve aynı zamanda Mendo İç Giyim’in sahibi Osman Alyüz, Mendoğlu Çamaşırları ve Menpa Mağazacılık için konkordato talebinde bulundu.
"Rahatlık ayrıntıda gizlidir" mottosuyla yaşayan Mendo markası, pek çok ülkeye ihracat yapmaktaydı. Mendo İç Giyim’in konkordato ilan etme başvurusuna dair görülecek davanın ilk duruşması 30 Kasım 2018’de yapılacak.

Hotiç Konkordato
Hotiç CEO’su Alihan Hotiç’in 1 Eylül’de yaptığı açıklamada konkordato mahkemesinin Hotiç için tedbir kararı aldığını belirtirken, son dönemlerde piyasadaki hareketler sebebiyle nakit para sıkışıklığı çektiklerini de sözlerine ekledi.
1956 yılında Salih Hotiç tarafından kurulan Hotiç Ayakkabı, Türkiye ayakkabı sektörünün en güçlü markalarından biri olarak anılıyor. 1980’li yıllarda Caddebostan, Nişantaşı ve Osmanbey olmak üzere ilk mağazalarını açarak perakende ayakkabı zinciri olma yolunda ilk adımlarını attı. Yurtiçi ve yurtdışında toplamda 162 mağazası bulunan marka, 1 Eylül 2018’de konkordato ilan ederek iflas erteleme talebinde bulundu.

Keskinoğlu Konkordato
Nakit sıkışıklığı sebebiyle konkordato başvurusu yaparak iflas erteleme talebinde bulunan Keskinoğlu Tavukçuluk’a mahkeme kararınca üç ay geçici mühlet verildi.

Korumaların arasından sıyrılarak Cumhurbaşkanı’na not kâğıdı verdi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Akhisar mitinginde korumalardan sıyrılarak bir kağıt verdiğini belirten Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Keskinoğlu, yazdığı notun şirketin güncel durumunu anlatan bir yazı olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı’ndan yardım beklediğini belirtti.

Remoil Konkordato
Yılda 300 milyon lira ciro yapan ve Türkiye’de birçok bayisi bulunan akaryakıt dağıtım şirketi Remoil, 2 Ağustos 2018’de konkordato ilan etti. 
Remoil yetkilileri yaptıkları açıklamada, konkordatoya giden süreçte kısa vadeli banka kredilerindeki sorunlar yaşadıklarını belirterek bankaların yapılandırma taleplerini gecikmeye bıraktıklarını belirtti.

Makro Market Konkordato
Temeli 1991 yılında Songör Ailesi tarafından atılan ve 2000’li yıllardan itibaren perakende sektöründe faaliyet gösteren, Türkiye’nin en büyük süper market zincirlerinden Makro Market, mali sıkıntının üzerinden gelemeyince 30 Ekim 2017’de konkordato talebinde bulundu. Makro Marketler’in yanı sıra Uyum Marketleri’ni de bünyesinde bulunduran Makro Market A.Ş., Türkiye’de toplam 253 mağazaya sahip. 1,7 milyar ciroya sahip olan Makro Market A.Ş. ortaklarından Şeref Songör geçen sene yaptığı açıklamada, “Batık durumda değiliz, 2-3 aylık süreye ihtiyacımız var” ifadelerine yer vermişti.

Dizayn Boru Konkordato
Türkiye’nin en büyük üç plastik boru üreticisi içinde yer alan ve 300 milyar lira ciroya sahip Dizayn Boru, bulunduğu maddi krizi atlatamayınca iflas ertelemenin yasaklanması sonrası konkordato yasası dahilinde mahkemeye başvurdu. Mahkemeye yapılan başvuru sonrası karar 17 Nisan günü verildi.

Aker İnşaat Konkordato
Merkezi Ankara Gaziosmanpaşa'da bulunan Aker İnşaat, Zülküf Aker tarafından 1978'de sektöre adım attı. Şirket, Ankara’nın yanı sıra Türkiye’nin birçok yerinde yapı projelerine imza attı. Aker İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., yaşadığı mali darlık yüzünden 1 Ağustos 2018’de Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne konkordato davası açtı.

Euronet Car Rental Konkordato
20 yıla yakın süredir, araç kiralama sektöründe önemli yere sahip Euronet Car Rental’a 3 kişilik geçici konkordato komiseri atandı. Çoğunluğu havalimanlarında olan 12 şube ile sektörde faaliyet gösteren şirket, araç kiralama, filo kiralama, limuzin kiralama, havalimanı-otel transfer hizmeti, VIP minibüs kiralama alanında hizmet veriyor.

Om-Ar Tekstil İnşaat Konkordato
Om-Ar Tekstil yönetim kurulu başkanı Okan Öztaner'in 2016’da Maltepe’de Omar İstanbul Otel’i izolasyon çalışmaları sırasında büyük bir yangın sonucu yanmıştı. Tekstil sektörünün önde gelen firmalarından Om-Ar Tekstil, üretimini hem yurtiçinde hem de yurtdışında sürdürüyor.

Nalpaş Gıda Konkordato
1920 yılında tarihi Kapalı Çarşı’da faaliyet göstermeye başlayan Nalpaş Gıda, dört kuşaktır Kayseri’de gıda üzerine toptan satış işlerini yürütmeye devam ediyor. Sahip olduğu cironun büyük bölümün Pınar oluştururken aynı zamanda bünyesinde Yuva Maya Un gibi alanının lider firmaları bulunuyor. Firmanın konkordato talebi, Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nden koruma talep ederek 13 Temmuz’da ise üç ay geçici konkordato mühleti verildi.

Yeşil Kundura Konkordato
1948 yılında ayakkabı sektöründe adını duyuran Yeşil Kundura, mağaza zinciri olmaya ise 80’li yıllarda başladı. Sektörün oyun kurucuları arasında yer alan Yeşil Kundura, 13 Eylül 2018’de İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak, şirkete yeni haciz yapılmasını yasaklandı. Mahkeme, firmaya 3 ay geçici mühlet vererek, şirket faaliyetlerinin denetimi ve onayı için de iki kişilik konkordato komiseri atadı.

Beta Ayakkabı Konkordato
Beta Yönetim Kurulu başkanı Taner İkiışık, Ankara Ticaret Mahkemesi’ne yaptıkları konkordato başvurusundan sonra yaptığı açıklamada, piyasalarda yaşanan nakit akışı sıkışıklığı ve fabrikada gerçekleşen yangının şirketi bu noktaya getirdiğini söyledi. Yarım asra yakın süredir faaliyet gösteren firmanın Yönetim Kurulu Başkanı sözlerine şunları da ekledi; “Son dönemde piyasalarda yaşanan TL’deki değer kaybı, nakit akışı sıkışıklığı, AVM’lerde kiralamaların döviz üzerinden yapılması gibi nedenlerle şirketimiz ödemelerinde kademeli olarak sıkıntı yaşamaya başladı.”

Ankara İnşaat Ticaret Konkordato
Ankara Anadolu Bulvarı Wings Ankara projesi başta olmak üzere, daha birçok projede imzası bulunan Ankara’nın önde gelen inşaat ve yatırım şirketlerinden Ankara İnşaat, mahkemeye başvurarak konkordato ilan etti.

Eminiş Ambalaj Konkordato
26 Eylül 2018'de konkordato ilan eden şirket ise, 1970 yılında plastik ve metal ambalaj üretim sektörüne ilk adımı atan Eminiş Ambalaj oldu. Şirketin konkordato talebinde bulunma nedenleri şu şekilde belirtildi:

- Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar
- Hammadde maliyetlerinin etkisi
- Alacaklar ve borçların vadelerinde meydana uyumsuzluğun yansımaları
- Finansman planlamasında yapılan hatalar
- Olumsuzlukların üst üste gelmesi

Kaşıbeyaz Kebap Konkordato
İstanbul'da 45 sene önce faaliyete başlayan Kaşıbeyaz restoran zinciri, 27 Eylül 2018'de Bakırköy 1. Ticaret Mahkemesine başvuru dilekçesini sundu. Sunulan iyileştirme projesi ile firma konkordato talebinde bulundu.

YORUMLAR